Варити мило набагато легше, ніж ви вважали, але трошки складніше, ніж це можна уявити. У будь-якому випадку це досить цікавий процес, з якого можна зробити такий собі дівочий майстер-клас за келихом вина
Отже, для початку вам обов’язково доведеться придбати два основних інгредієнти, які вам знадобляться для мила:
– дистильована вода
– гідроксид натрію.
- Дистильовану воду можна отримати у будь-якій аптеці. І використовувати потрібно саме її, оскільки наша водопровідна вода занадто вапняна, що знижує якість і термін зберігання мила.
- Гідроксид натрію – єдиний “хімічний засіб”, який потрібен для переробки олії та жирів у мило. І не хвилюйтеся, ця речовина повністю перетворюється і руйнується в процесі омилення, так що готове мило не містить хімікатів.
ПРИМІТКИ:
- Для початку рекомендуємо починати з невеликої кількості мила. Тоді не так буде шкода, якщо у процесі щось піде не так.
- Силіконові форми як для цукерок чи кексів ідеально підходять для брусочків мила. Але краще, звісно, придбати форми для мила окремо.
- Якщо бажаєте виготовити кольорове натуральне мило, то ви можете просто почати з 1-2 чайних ложок меленої куркуми або червоної меленої паприки. Від куркуми мило стає золотавим, а порошок паприки надасть йому червонуватого відтінку. Ви просто розводите спеції в 1-2 столових ложках дистильованої води і додаєте їх на певному етапі миловаріння
- Якщо ви хочете використовувати ефірні олії, рекомендуємо додавати приблизно 20 г улюбленого аромату на кількість складників мила, яку ми зараз напишемо.
ОСНОВИ ДЛЯ МИЛА
360 г оливкової олії
90 г кокосової олії
125 г дистильованої води
60 г гідроксиду натрію
Або
125 г оливкової олії
90 г мигдальної олії
90 г соняшникової олії
75 г кокосової олії
65 г масла ши
150 г дистильованої води
60 г гідроксиду натрію
ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА МИЛА ВАМ ПОТРІБНО:
- гумові рукавички
- захисні окуляри та маска – за бажанням
- сталева каструля
- дві мірні скляні чашки
- електронні кухонні ваги
- плівка для харчових продуктів і, можливо, рушник
- термометр
- їдкий натр
- жири та олії – основа для мила
- дистильована вода
- столові ложки, блендер і скребок для тіста
- форма для мила
КРОК №1
Змішуємо лужну основу
Надіньте гумові рукавички та тримайте поруч рушничок.
У добре провітрюваному місці, наприклад, на балконі або біля відкритого вікна відважуєте у скляну ємність стільки води, скільки зазначено у рецепті.
Відважте та обережно налийте у воду необхідну кількість гідроксиду натрію.
Мішайте столовою ложкою до повного розчинення гідроксиду натрію у воді.
Дуже важливо перемішувати розчин до повного розчинення кристалів гідроксиду натрію, оскільки вони не розчиняться в мильній суміші пізніше і зроблять мило непридатним.
Вода стає дуже гарячою та спочатку каламутною, але вона скоро знову стане прозора.
Намагайтеся тримати обличчя якомога далі, вимірюючи і помішуючи лугу, щоб уникнути вдихання токсичних випарів.
Нехай луг охолоне приблизно до 40-45 градусів, в ідеалі на відкритому повітрі або в раковині, щоб будь-які його бризки не могли завдати шкоди.
Не хвилюйтесь відносно всіх цих заходів безпеки, зазвичай на цьому кроці насправді нічого не відбувається. Але ж ми мусимо вас попередити про всяк випадок.
КРОК №2
Робимо жирову/масляну суміш
Поки лужна основа мила охолоджується, відміряйте у сталеву каструлю тверді жири і дайте їм розтанути на малому або середньому вогні. Зауважимо, що надмірна температура знищить всі цінні жирні кислоти.
Як тільки все розчиниться, зніміть горщик з плити.
Вилийте олії у необхідну за об’ємом миску
Дайте жирово-масляній суміші охолонути до 40-45 градусів.
Занурте блендер в олії і кілька разів постукуйте дном горщика, щоб вийшли бульбашки повітря.
Повільно і обережно налийте лужну основу в каструлю до олій і увімкніть блендер на невелику швидкість. Повільно переміщайте блендер у різних напрямках та до самого дна миски або горщика. Ви відразу помітите, як масла та луг поєднуються, щоб створити каламутну рідину.
Перемішуйте суміш, поки вона не стане трохи…вершковою.
Постійно помішуючи, додайте до олії ароматичні масла та куркуму чи паприку.
Якщо ви вже певним чином “профі” у миловарінні, то саме на цьому етапі також можна додати до мила певні скрабуючі елементи: мелену каву, прянощі, подрібнені пряні трави тощо.
Продовжуйте помішувати блендером, поки все добре не перемішається і суміш не стане консистенцією крем-супу. Звісно їсти це не рекомендуємо
Коли зовнішній вигляд майбутнього мила вас задовольнить – вийміть блендер із суміші. Ви повинні побачити такі собі прожилки на поверхні суміші, і це є добре.
КРОК №3
Заливаємо мильну суміш
Вилийте мильну суміш у форму для мила та використовуйте скребок для тіста, щоб вишкребти якомога більше з горщика.
Кілька разів постукайте формою по робочій поверхні, щоб випустити бульбашки повітря, які все ще можуть бути в мильній суміші.
Загорніть мильну форму харчовою плівкою, потім у рушничок, покладіть майбутнє мило в місце, куди не можуть потрапити ні діти, ні домашні тварини.

КРОК №4
Приберіть своє робоче місце
КРОК №5
Випийте скляночку вина та скуштуйте якихось смаколиків, бо ви це заслужили!
КРОК №6
Що далі робимо з милом
Через 24 години, коли мильна форма повністю охолоне, вийміть мило з форми. Якщо ви використовували велику форму – розріжте мило на шматки.
І зараз буде найважчий момент миловаріння – чекати!Окремі шматочки мила покладіть в тому місці, де ви можете залишати їх недоторканими протягом 4-6 тижнів.
Зазвичай ми викладаємо мило на рушник для посуду або на папір на верхню полицю шафи, щоб діти та коти його не скуштували
За цей час процес омилення завершується, мило стає м’яким, потім надлишок води випаровується, що робить мило твердим, що дасть вам змогу використовувати його довше.
Ви також можете почати використовувати його і раніше, але ми таки радимо почекати не менше 4 тижнів і бути терплячим, навіть якщо ви хочете негайно випробувати результат власної майстерності.
Бажаємо успіху!
А для тих, хто бажає отримати готове кокосове мило від Masale – наша кокосово-пряна краса як раз достигла!