Масала-чай – індійський молочний напій на основі міцного чорного чаю, підсолоджений та пряний. Цей спосіб пиття чаю з’явився під час британської колонізації Індії. У 1870 році приблизно 90% чаю у Британію постачав Китай, але до 1900 року ця частка зменшилася до 10%, і його замінив чай з Індії та Цейлону. Жорстка кампанія Індійської чайної компанії пропагувала надання «чайних перерв» для робітників, намагаючись збільшити продажі чаю. У свою чергу з метою зменшити кількість чайного листя, необхідного на чашку, продавці використали креативність і додали до напою молоко, цукор та спеції.
У найпростішій формі масала-чай готується шляхом кип’ятіння суміші води та молока разом з розсипним чайним листям і спеціями. Потім листя та залишки спецій проціджують перед подачею напою. Поєднання прянощів вносять у цей напій майже нескінченну різноманітність ароматів та смаків.
Здебільшого масала-чай включає в себе до десяти прянощів, і основні з них: кардамон, кориця, імбир, бодян, гвоздика та гострий перець. Кардамон – домінуюча нота в традиційному чаї масалі, наявність імбиру або чорного перцю вважається обов’язковим атрибутом, оскільки саме вини надають чаю унікальний гострий смак. Інші спеції, які можуть бути використані для приготування масали, включають аджван (родич кмину), духмяний перець, коріандр, какао, мускатний горіх та ваніль
Достеменно невідомо, хто вигадав масала-чай, але й досі це один з найпопулярніших напоїв Азії, і найбільшу любов до нього зберегли, звісно в Індії, де традиційно подають гостям масала-чай, і де кожна родина має свій унікальний рецепт чаю.
Родина Masale теж володіє сімейним рецептом масала-чаю, який ви можете придбати у будь-який час на нашому сайті. І відкриємо невеличкий секрет: наш масала-чай можна використовувати не лише для приготування чаю чи кави, а й додавати до будь-якої вашої страви. І це буде ароматно, пряно та сексі! 🙂
