Можна очікувати, що смак каєнського меленого перцю буде гарячим і різкими. Але одного разу звикнувши до його полум’яної їдкості, дивуєшся, яку неймовірну кількість тонких смакових нюансів він може проявляти: фруктові нотки, димчасті, землисті, свіжі, солодкі і квіткові… І це лише деякі з них.
Що стосується розуміння гостроти нашого меленого каєнського перцю – він хоч і колючий, проте не відноситься до найгостріших. Адже перед сушінням з нього витягують насіння і навколоплідник, в яких міститься рекордна кількість того самого капсаїцину – алкалоїду, який відповідає за гостроту перцю.
Слід так само відзначити, що гострота, смакові нюанси і кількість ароматичних речовин перцю відрізняються навіть у плодів, що ростуть на одній гілці.
Використання каєнського перцю у кулінарії
Каєнський мелений перець сам по собі універсальна пряність, природний антисептик, консервант і додається практично в усі страви по усьому світу. Гострий перець здатний надати особливий колір, аромат і смак будь-якій їжі. Тільки його слід використовувати обережно – смак такого перцю доволі пекучий.
- В основні і перші страви додається як раз заради різкої гостроти. У кулінарії Азії гостроту улюблених перців часто “гасять” кокосовим молоком.
- Для гостроти салатів можна заздалегідь змішати каєнський перчик з оцтом, олією і лимонним соком.
- Використовують його під час приготування супів, каррі, тушкованих овочів, риби і м’яса.
- Додають в соуси, пасти і маринади.
- Гарний для приготування рису і бобових – перець сприяє кращому перетравленню важких для травного тракту продуктів
- Дуже смачний у поєднанні з темним шоколадом та цитрусовими
- А яка ж неймовірна з ним морква чи буряк по-корейськи!..
Щоб уникнути роздратування шкіри і слизової, не варто підносити пряність близько до обличчя. Для додавання каєнського перцю в страви слід використовувати ложку, та можливо і гумові рукавички, як часто роблять під час приготування чімчі – гострої корейської капусти.
Кава з гострим каєнським перцем
Вода – півсклянки
Кава дрібного помелу – 1 ст.л
Цукор – 1 ч.л.
Кардамон мелений – щіпка
Перець духмяний – щіпка
Перець каєнський – щіпка
Зварити каву будь-яким вашим улюбленим способом, а в кінці приготування додати суміш прянощів.
Використання каєнського перцю в аюрведі
Використана частина: плоди
Енергетика: зігріває, ВК-П +
Дія: стимулююча, потогінна, відхаркувальна, покращує обмін речовин, кровоспинний, проти паразитів
Застереження: виразки, гастрит, ентерит, запальні стани шлунково-кишкового тракту; в цілому дратівливо діє на слизові.
- Згідно з аюрведою каєнський перець – дуже цінний лікарський засіб. Він служить сильним стимулятором як для травної системи, так і для системи кровообігу. Ефективно розганяє внутрішній і зовнішній холод. Це їжа для збільшення агні. Однак цей перець може посилювати запальні процеси в організмі. Вживати його варто з обережністю, до всього іншого він підсилює дію багатьох інших прянощів і трав.
- Володіє сильною кровоспинною дією і може використовуватися при гострих станах для припинення кровотечі. Однак тривале його використання в силу зігріваючих властивостей, може навпаки, спровокувати кровотечу.
- Корисний при серцевій слабкості і для приведення до тями при серцевих нападах, але може сильно порушувати пітту, що в деяких випадках призводить до серцевих нападів.
- Він особливо ефективний для спалювання токсинів в товстій кишці.
- Каєнський перець можна застосовувати з іншими травами, там де потрібно стимулювати їх лікарську дію. Наприклад, як у випадку з куркумою – у парі вони дають найкращий ефект.
За вмістом вітаміну С один стручок каєнського перцю прирівнюється до 6 апельсинів.
Відгуки
Відгуків немає, поки що.